Anadolu adaçayı (Salvia fruticosa), Lamiaceae familyasına ait bir bitki olup, Anadolu’da geleneksel halk hekimliğinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Bitkinin yaprakları çay şeklinde tüketilir ve yapraklarından uçucu yağ elde edilir. Salvia fruticosa bitkisi farmasötik ajan olarak (antioksidan, antikanser, antimikrobiyal, antifungal, antihiperglisemik, antihipertansif vb.) kullanımı dışında aromaterapi, parfümeri ve kozmetik sektöründe; yiyeceklerde baharat, aroma verici ve koruyucu olarak pek çok alanda kullanıma sahiptir.Yapraklarından elde edilen uçucu yağ (elmayağı) %60 kadar 1,8-cineole taşır, bu bakımdan tıbbi adaçayından (Salvia officinalis L.) daha değerlidir.
Tipik bir Akdeniz bitkisi olan ada çayı, yaz mevsimi sıcak ve kurak, kış mevsimi ise ılık ve yağışlı olan yerlerde verimli bir şekilde yetiştiriciliği yapılabilmektedir. Deniz seviyesinden itibaren 1500 m rakıma kadar yayılış gösterir. Hafif kireçli, alkali, kumlu-tınlı topraklardan hoşlanır. Toprak drenajı çok iyi olmalıdır. Ada çayı taban suyu yüksek olmayan, kayalık yamaçlar ve güneşli yerlerdir.
Adaçayı sıcağı seven bir bitkidir. Özellikle rüzgârlardan korunan yerlerde üretimin yapılması önerilmektedir. Ancak kış soğuklarını ılıman iklim bölgelerinde dahi fazla zarar görmeden görebilir.
Siparişinizle birlikte bitki bakımı ile ilgili teknik talimat gönderilecektir.
Bol çiçekli günler dileriz.
- Siparişinizle birlikte bitki bakımı ile ilgili teknik talimat gönderilecektir.
EGET Vakfı İktisadi İşletmesi’nin sattığı ürünlerden edinilecek gelir öğrencilere burs olarak aktarılmaktadır.
DOĞADAN SİZE, SİZDEN EĞİTİME