RSS

Blog

 DOĞANIN ŞİFALI BİTKİSİ BİBERİYE (ROSMARINUS OFFICINALIS)'NİN GÜNDELİK HAYATIMIZDAKİ YERİ
DOĞANIN ŞİFALI BİTKİSİ BİBERİYE (ROSMARINUS OFFICINALIS)'NİN GÜNDELİK HAYATIMIZDAKİ YERİ

Biberiye, Akdeniz’e özgü, yıl boyu yeşil kalan ve kendine has aromasıyla tanınan bir bitkidir. Latince adı Rosmarinus officinalis olan bu bitki, tarih boyunca hem mutfaklarda hem de şifa amaçlı kullanılmıştır. Türkiye’de özellikle Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişen biberiye, uygun iklim koşulları sayesinde yabani olarak da bulunur (Özcan ve Chalchat, 2008).

 

Biberiyenin Sağlık Üzerine Etkileri

 

Biberiye, içerdiği çeşitli bileşikler nedeniyle sağlığa yararlı birçok özelliğe sahiptir. Bu faydalar, modern bilim tarafından da incelenmiş ve bazı etkilerinin bilimsel olarak desteklendiği görülmüştür:

 

  • Antioksidan ve Anti-inflamatuar Özellikleri

Biberiye, rosmarinik asit, karnosik asit ve karnosol gibi güçlü antioksidan bileşenler içerir. Bu bileşikler, hücreleri serbest radikallere karşı koruyarak vücudun doğal savunma mekanizmalarını güçlendirir (Cheung 2007). Aynı zamanda anti-inflamatuar etkileri sayesinde vücutta iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olabilir (Pizzetti Benincá vd 2010).

  • Hafıza ve Konsantrasyonu Destekleme

Rosmarinus officinalis, geleneksel olarak zihinsel işlevleri güçlendirmek için kullanılmıştır. Araştırmalar, biberiyenin beyin sağlığı üzerinde olumlu etkileri olduğunu, özellikle karnosik asit sayesinde nöronları koruduğunu göstermektedir (Perry vd. 2018). Bu nedenle biberiye, hafıza ve konsantrasyon gibi bilişsel işlevleri destekleyebilir.

  • Sindirim Sistemine Faydaları

Biberiye, sindirimi kolaylaştırıcı ve gaz giderici özellikleri ile bilinir. Bir çalışmada, biberiyenin mide bulantısı ve şişkinliği azaltıcı etkileri olduğu görülmüştür (Ercan vd. 2018). Bu sebeple, özellikle sindirim problemleri yaşayanlar için biberiye çayı bir alternatif olabilir.

 

Biberiye Çayı: Doğal Bir Destek

 

 

Biberiye, yalnızca yemeklerde değil, aynı zamanda çay olarak da tüketilebilir. Rosmarinus officinalis yapraklarının demlenmesiyle hazırlanan biberiye çayı, mideyi rahatlatmaya ve sindirimi desteklemeye yardımcı olur. Biberiye çayı için birkaç taze ya da kurutulmuş biberiye dalını sıcak suya ekleyip yaklaşık 5-10 dakika demlemeniz yeterlidir. Bu çay, hafif biberiyeli tadıyla hem rahatlatıcı hem de faydalıdır (Achour vd. 2021).

 

Not: Biberiye çayı bazı kişilerde alerjik reaksiyona sebep olabileceğinden, özellikle hamile ve emziren kadınlar, doktorlarına danışmadan tüketmemelidir.

 

Biberiyeyi Saksıda Yetiştirmek

 

 

Evinizde her daim taze biberiye bulundurmak istiyorsanız, saksıda biberiye yetiştirmek pratik bir çözüm olabilir. İşte saksıda biberiye yetiştirme adımları:

  1. Toprak ve Saksı Seçimi: Biberiye, drenajı iyi olan toprakları sever. İyi bir hava akışı ve drenaj sağlamak için geniş delikli bir saksı tercih edilmelidir. Hafif kumlu bahçe toprağı veya torf ile kum karışımı kullanılabilir.
  2. Güneş Işığı: Biberiye, bol güneş ışığına ihtiyaç duyar. Saksıyı günde en az 6-8 saat güneş gören bir yere yerleştirin, özellikle pencere önleri idealdir.
  3. Sulama: Biberiye, kuraklığa dayanıklı bir bitkidir; aşırı sulamadan kaçının. Toprağın üst kısmı kuruduğunda sulama yapılması idealdir. Saksının altında su birikmemesi için fazla suyun akmasını sağlayan bir tabak kullanın.
  4. Budama: Biberiye bitkisi düzenli budamayla daha gür büyür. İlkbahar ve yaz aylarında hafifçe budayarak yeni sürgünlerin çıkmasını teşvik edebilirsiniz.
  5. Kış Bakımı: Soğuk havalarda biberiyeyi koruyun; don tehlikesi varsa iç mekanda güneş alan bir yere alın.

 

Saksıda yetişen biberiye, mutfakta taze kullanım için harika bir seçenektir. Bu şekilde biberiyenin eşsiz aromasını her an elinizin altında bulabilirsiniz.

 

Biberiyeli Bir Tarif:

 

Biberiyeli Zeytinyağlı Fırın Patates

 

Malzemeler:

  • 4-5 adet orta boy patates
  • 2-3 dal taze biberiye (isteğe göre kurutulmuş biberiye de kullanılabilir)
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 diş sarımsak (ince doğranmış)
  • Tuz ve taze çekilmiş karabiber
  • İsteğe göre: Pul biber veya toz kırmızı biber

Yapılışı:

  1. Fırını 200°C’ye (fanlı fırın için 180°C) önceden ısıtın.
  2. Patatesleri iyice yıkayın ve kabuklarıyla birlikte orta büyüklükte dilimler halinde doğrayın.
  3. Büyük bir karıştırma kabında patates dilimlerini zeytinyağı, doğranmış sarımsak, tuz, karabiber ve taze biberiye yapraklarıyla karıştırın. Eğer biraz acılık katmak isterseniz pul biber veya toz kırmızı biber de ekleyebilirsiniz.
  4. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine patatesleri tek sıra halinde dizin.
  5. Önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 30-35 dakika, patatesler altın rengini alıp çıtır çıtır olana kadar pişirin.
  6. Sıcak servis yapın. İsterseniz yanına yoğurtlu bir sos veya domates sos ekleyerek servis edebilirsiniz.

Bu tarif, biberiyenin lezzetini sofranıza taşımak için harika bir yoldur. Fırında pişen patateslerle biberiyenin mis kokusu ve zeytinyağının lezzeti buluşarak sofralara eşsiz bir tat katmaktadır.

 

 

Kaynakça

-Achour, M., Bravo, L., Sarriá, B., Fredj, M. B., Nouira, M., Mtiraoui, A., ... & Mateos, R. (2021). Bioavailability and nutrikinetics of rosemary tea phenolic compounds in humans. Food research international139, 109815.

 

-Cheung, S., & Tai, J. (2007). Anti-proliferative and antioxidant properties of rosemary Rosmarinus officinalis. Oncology reports17(6), 1525-1531.

 

-Ercan, P., & El, S. N. (2018). Bioaccessibility and inhibitory effects on digestive enzymes of carnosic acid in sage and rosemary. International journal of biological macromolecules115, 933-939.

 

-Jucélia Pizzetti Benincá, Juliana Bastos Dalmarco, Moacir Geraldo Pizzolatti, Tânia Silvia Fröde, Analysis of the anti-inflammatory properties of Rosmarinus officinalis L. in mice, Food Chemistry, Volume 124, Issue 2, 2011, Pages 468-475, ISSN 0308-8146

 

-Perry, N. S. L., Menzies, R., Hodgson, F., Wedgewood, P., Howes, M. J., Brooker, H. J., ... & Perry, E. K. (2018). A randomised double-blind placebo-controlled pilot trial of a combined extract of sage, rosemary and melissa, traditional herbal medicines, on the enhancement of memory in normal healthy subjects, including influence of age. Phytomedicine39, 42-48.

 

-Özcan, M. M., & Chalchat, J. C. (2008). Chemical composition and antifungal activity of rosemary (Rosmarinus officinalis L.) oil from Turkey. International Journal of Food Sciences and Nutrition59(7–8), 691–698.

 

-Ulbricht, C., Abrams, T. R., Brigham, A., Ceurvels, J., Clubb, J., Curtiss, W., … Windsor, R. C. (2010). An Evidence-Based Systematic Review of Rosemary (Rosmarinus officinalis) by the Natural Standard Research Collaboration. Journal of Dietary Supplements7(4), 351–413. 

GOJİ BERRY (KURTÜZÜMÜ): ÇALI TÜRÜ MÜ (DAMAYE Mİ); SARMAŞIK TÜRÜ MÜ (NQ1 Mİ)?
Goji berry’nin Latince adı, Lycium Barbarum’dur. Lycium, Yunanca λυκιον (lykion) yani, 'Likya' kelimesinden türemiştir; bir Rhamnus türüdür ve adını, yetiştiği yer olan ülkemizin Güney Anadolu Bölgesi'nden, Likya’dan almıştır. Buradan da anlaşılacağı üzere, Goji berry (Kurtüzümü), sanıldığı gibi Çin menşeli bir bitki değildir; bitkinin anavatanı Anadolu’dur. Büyük olasılıkla Uzakdoğu'ya, İpekyolu aracılığıyla taşınmıştır. Günümüzde ticari olarak, Çin, Tibet ve Asya'nın diğer bölgelerinde yetişmektedir. Yaprak döken, çalı türü bir bitkidir.
KOZMETİK ÜRETİMİ VE ÜRETİCİLERİN SORUMLULUKLARI
KOZMETİK ÜRETİMİ VE ÜRETİCİLERİN SORUMLULUKLARI
Her birey (bebek, çocuk, erkek, kadın, hamile, hasta, yaşlı), doğumdan itibaren neredeyse her gün kozmetik ürünler tüketmektedir. 28.366 çeşit kimyasalı, çeşitli sayılar ve oranlarda içerebilen kozmetik ürünler, uzun süreli maruz kalışlar nedeniyle, son derece önem taşıyan kişisel temizlik ve bakım ürünleridir [1].
ZEYTİNYAĞINDAKİ POLİFENOLLERİN VÜCUDA ETKİLERİ
ZEYTİNYAĞINDAKİ POLİFENOLLERİN VÜCUDA ETKİLERİ
Zeytinyağının fenolik bileşiklerine, genel olarak, polifenol denir. Başlıca zeytinyağı polifenolleri, fenolik alkoller, hydroksitirosol ve bunların sekoiridoid öncüleri olan oleuropein, oleuropein aglikon, oleacein veya oleokantal’dır [1].
NEDEN FİLTRESİZ ZEYTİNYAĞI?
Filtresiz sızma zeytinyağları, birkaç hafta ya da birkaç ay depolama tanklarında bekletilmeleri durumunda, filtreli yağlara göre farklı özelliklere sahip olurlar. Filtresiz sızma zeytinyağına uygulanan bu işlem, içerdiği maddeler nedeniyle, yağın göze bulutsu bir şekilde görülmesine neden olabilir. Bu bulutsuluk durumuna, asıltı (kolloid) veya serpinti (dispersiyon) de denilmektedir. Bazı tadım uzmanları, ünlü yemek gurmeleri ve tüketiciler, zeytinyağındaki bulutsu görünümün daha çok, tazeliğe ve kaliteye işaret ettiğini düşünmektedirler. Taze zeytinyağının bulutsu bir görünüme sahip olmasının nedeni, değişken miktarda ve mikro boyutta zeytin suyu damlacıkları ve zeytin meyvesi içermesidir.[1].
PÜRENİN VE PÜREN BALININ ÖZELLİKLERİ
PÜRENİN VE PÜREN BALININ ÖZELLİKLERİ
Püren bitkisi, Erica cinsinden Ericaceae familyasının bir üyesi olup, Dünya’da 700’ün üzerinde türe sahiptir. Bunlardan 5 Erica türü ülkemizde doğal olarak yetişmektedir.
SAĞLIKLI BİR TOPRAK İÇİN ORGANİK TOPRAK ISLAHI
Organik bahçeler için toprağa bol miktarda organik madde eklemek, bitkilerinizin sağlığı için kritik önem taşır. Bahçenizde sağlıklı bir bahçe toprağı oluşturmak için bulması kolay ve yaygın olan organik toprak ıslahı yöntemlerinden bazılarını bu yazıda derledik.
CİLDİNİZE UYGULADIĞINIZ KOZMETİK ÜRÜNLERE İLİŞKİN BİLMENİZ GEREKENLER
CİLDİNİZE UYGULADIĞINIZ KOZMETİK ÜRÜNLERE İLİŞKİN BİLMENİZ GEREKENLER
Cildimize uyguladığımız kozmetik ürünlerden bazıları düşündüğümüzden çok daha derine ulaşır. Spreyler, parfümler ve pudralar solunum yoluyla; ağız bakım ve dudak ürünleri yutularak; genital bölgeye uygulanan ürünler mukoza tarafından emilerek; cilde uygulanan dğer ürünler ise deriden vücuda girmektedir. Bu nedenle kullandığımız kozmetik ürünlerin mevzuata uygun olması son derece önemlidir. Kozmetik ürünler, Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği kurallara uygun olarak piyasaya sunulmalıdır. Ancak, kozmetik ürünlerin piyasaya arzında onay söz konusu değildir; ürünler, bildirimi yapıldıktan sonra piyasaya sunulabilir.
ÇİM YERİNE NEDEN YONCA?
Artık çim yerine yoncanın bahçelerinizi ele geçirmesine izin vermenizin zamanı geldi! Biçilmeye, sulanmaya, yabani otlardan temizlenmeye, gübrelenmeye ihtiyaçları yok onların. Üstelik de çimden çok daha yumuşaklar.
LAVANTANIN ÖYKÜSÜ
LAVANTANIN ÖYKÜSÜ
Sahil kentlerinin ilk lavanta tarlasını Muğla’ya kazandıran Eget Vakfı, 8 Mayıs 2016 günü, ‘Eğitime Destek Olsun Lavantanın Çiçeği’ sloganıyla ve kalabalık bir katılımcı desteğiyle, Ula / Armutçuk Mahallesi’ndeki arazisinin 5 dönümüne Lavandula Süper-A türü lavanta fidesi dikimi gerçekleştirdi.