RSS

Blog

GOJİ BERRY (KURTÜZÜMÜ): ÇALI TÜRÜ MÜ (DAMAYE Mİ); SARMAŞIK TÜRÜ MÜ (NQ1 Mİ)?
Goji berry’nin Latince adı, Lycium Barbarum’dur. Lycium, Yunanca λυκιον (lykion) yani, 'Likya' kelimesinden türemiştir; bir Rhamnus türüdür ve adını, yetiştiği yer olan ülkemizin Güney Anadolu Bölgesi'nden, Likya’dan almıştır. Buradan da anlaşılacağı üzere, Goji berry (Kurtüzümü), sanıldığı gibi Çin menşeli bir bitki değildir; bitkinin anavatanı Anadolu’dur. Büyük olasılıkla Uzakdoğu'ya, İpekyolu aracılığıyla taşınmıştır. Günümüzde ticari olarak, Çin, Tibet ve Asya'nın diğer bölgelerinde yetişmektedir. Yaprak döken, çalı türü bir bitkidir.
KOZMETİK ÜRETİMİ VE ÜRETİCİLERİN SORUMLULUKLARI
KOZMETİK ÜRETİMİ VE ÜRETİCİLERİN SORUMLULUKLARI
Her birey (bebek, çocuk, erkek, kadın, hamile, hasta, yaşlı), doğumdan itibaren neredeyse her gün kozmetik ürünler tüketmektedir. 28.366 çeşit kimyasalı, çeşitli sayılar ve oranlarda içerebilen kozmetik ürünler, uzun süreli maruz kalışlar nedeniyle, son derece önem taşıyan kişisel temizlik ve bakım ürünleridir [1].
ZEYTİNYAĞINDAKİ POLİFENOLLERİN VÜCUDA ETKİLERİ
ZEYTİNYAĞINDAKİ POLİFENOLLERİN VÜCUDA ETKİLERİ
Zeytinyağının fenolik bileşiklerine, genel olarak, polifenol denir. Başlıca zeytinyağı polifenolleri, fenolik alkoller, hydroksitirosol ve bunların sekoiridoid öncüleri olan oleuropein, oleuropein aglikon, oleacein veya oleokantal’dır [1].
NEDEN FİLTRESİZ ZEYTİNYAĞI?
Filtresiz sızma zeytinyağları, birkaç hafta ya da birkaç ay depolama tanklarında bekletilmeleri durumunda, filtreli yağlara göre farklı özelliklere sahip olurlar. Filtresiz sızma zeytinyağına uygulanan bu işlem, içerdiği maddeler nedeniyle, yağın göze bulutsu bir şekilde görülmesine neden olabilir. Bu bulutsuluk durumuna, asıltı (kolloid) veya serpinti (dispersiyon) de denilmektedir. Bazı tadım uzmanları, ünlü yemek gurmeleri ve tüketiciler, zeytinyağındaki bulutsu görünümün daha çok, tazeliğe ve kaliteye işaret ettiğini düşünmektedirler. Taze zeytinyağının bulutsu bir görünüme sahip olmasının nedeni, değişken miktarda ve mikro boyutta zeytin suyu damlacıkları ve zeytin meyvesi içermesidir.[1].
PÜRENİN VE PÜREN BALININ ÖZELLİKLERİ
PÜRENİN VE PÜREN BALININ ÖZELLİKLERİ
Püren bitkisi, Erica cinsinden Ericaceae familyasının bir üyesi olup, Dünya’da 700’ün üzerinde türe sahiptir. Bunlardan 5 Erica türü ülkemizde doğal olarak yetişmektedir.
SAĞLIKLI BİR TOPRAK İÇİN ORGANİK TOPRAK ISLAHI
Organik bahçeler için toprağa bol miktarda organik madde eklemek, bitkilerinizin sağlığı için kritik önem taşır. Bahçenizde sağlıklı bir bahçe toprağı oluşturmak için bulması kolay ve yaygın olan organik toprak ıslahı yöntemlerinden bazılarını bu yazıda derledik.
CİLDİNİZE UYGULADIĞINIZ KOZMETİK ÜRÜNLERE İLİŞKİN BİLMENİZ GEREKENLER
CİLDİNİZE UYGULADIĞINIZ KOZMETİK ÜRÜNLERE İLİŞKİN BİLMENİZ GEREKENLER
Cildimize uyguladığımız kozmetik ürünlerden bazıları düşündüğümüzden çok daha derine ulaşır. Spreyler, parfümler ve pudralar solunum yoluyla; ağız bakım ve dudak ürünleri yutularak; genital bölgeye uygulanan ürünler mukoza tarafından emilerek; cilde uygulanan dğer ürünler ise deriden vücuda girmektedir. Bu nedenle kullandığımız kozmetik ürünlerin mevzuata uygun olması son derece önemlidir. Kozmetik ürünler, Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği kurallara uygun olarak piyasaya sunulmalıdır. Ancak, kozmetik ürünlerin piyasaya arzında onay söz konusu değildir; ürünler, bildirimi yapıldıktan sonra piyasaya sunulabilir.
ÇİM YERİNE NEDEN YONCA?
Artık çim yerine yoncanın bahçelerinizi ele geçirmesine izin vermenizin zamanı geldi! Biçilmeye, sulanmaya, yabani otlardan temizlenmeye, gübrelenmeye ihtiyaçları yok onların. Üstelik de çimden çok daha yumuşaklar.
LAVANTANIN ÖYKÜSÜ
LAVANTANIN ÖYKÜSÜ
Sahil kentlerinin ilk lavanta tarlasını Muğla’ya kazandıran Eget Vakfı, 8 Mayıs 2016 günü, ‘Eğitime Destek Olsun Lavantanın Çiçeği’ sloganıyla ve kalabalık bir katılımcı desteğiyle, Ula / Armutçuk Mahallesi’ndeki arazisinin 5 dönümüne Lavandula Süper-A türü lavanta fidesi dikimi gerçekleştirdi.
NEDEN SOLUCAN GÜBRESİ?
Ekim, dikim yapılan topraklardaki organik madde miktarı, tarımsal üretimi etkileyen önemli faktörlerden biridir. Ülkemiz topraklarındaki organik madde oranı, %2’nin altında seyretmektedir ve bu miktar gün geçtikçe azalmaktadır. Erozyon (toprak kaymaları), monokültür (belirli bir bitki türünün bir bölgede çok yaygın olarak uzun yıllar boyunca yetiştirilmesi) uygulamaları; kullanılan pestisitler (bakteri, virüs ve haşerelerin zararlı etkilerini ortadan kaldırmak için kullanılan kimyasallar); aşırı kimyasal gübre uygulamaları; yanlış sulama yöntemleri gibi birçok etken, bu sonuca neden olmaktadır.